TiinaArlin Heikomman puolella

Esteetöntä liikkumista ja asiointia myös tuoksuista kärsiville

 

Kun puhutaan sisäilmaongelmista, tulisi kiinnittää myös huomiota siihen, että julkisten tilojen ja kulkuneuvojen tulisi olla hajusteettomia. 

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat 10-40% väestöstä suuria terveyshaittoja.

Toisten ihmisten käyttämät hajusteet rajoittavat monien elämää, työntekoa, harrastamista ja liikkumista!

Tuoksuyliherkkyys on krooninen sairaus, jonka oireina ovat mm äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet. Monet astmaatikot, allergiset ja migreenipotilaat myös oireilevat tuoksuista.

Tuoksut aiheuttavat yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannuksia mm lääkärissä käynteinä, sairaspäivinä ja lääkekuluina.  Haittavero hajusteille toisi valtion kassaan tuloja näitä menoja kattamaan.

Ohjaisiko verotus myös kuluttajia vaihtamaan käyttämiään tuotteita hajusteettomiin versioihin? Niitä on olemassa! 

Toki huoli verotuksen kiristymisestä on aiheellinen, mutta tämän veron maksamisen voisi välttää käyttämällä hajustamatonta tuotetta aiemmin käyttämänsä hajusteellisen sijaan!

Ympäristö ilman keinotekoisia hajusteita eli tuoksujen välttäminen on toistaiseksi ainoa tepsivä keino hajusteista kärsiville.

Emmehän halua turhaan rajoittaa sairaudesta kärsivien ihmisten liikkumista tässä vapaata liikkuvuutta ja esteetöntä kulkemista tukevassa maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerroppa miksi minun joka ei kärsi tuoksuista on hyväksyttävä se että jopa Mäntysuovasta ja Sanglaitsaippuoista on viety tuoksut?

Kun ennen riipaisi puhtaat mäntysuovalla pestyt matot lattialle,tuli kämppään puhdas tuoksu.
Sama on Tolulla.Puhdas tuoksu on viety .
Samoin kun saunassa vihtoi,pesi itsensä koivuntuoksuisella Sanglait saippualla ,tunsi olevansa pudas.
Samoin kävi Timotei Shamppoolle.Joka tuoksui valkoapiloille.
Eikö enemmistö kansasta ole hajuallergioista vapaita.

Tuoksuttomia vaihtoehtojahan on runsaasti saatavilla.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Puhdas tuoksuu puhtaalle ilman turhia hajusteitakin.

"Arvellaan, että monet sairaudet, jotka ovat yleistyneet, voisivat liittyä kemikaalien aiheuttamaan kuormaan ja kemikaalien signaaleihin, jotka vaikuttavat hormonien tavoin meidän elimistössämme."

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/kemikaalit...

Lisää tieto aiheesta löytyy myös:

http://www.hajusteyliherkkyys.com/perustietoaSaira...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uskon että moni edm.ongelma johtuu pienhiukkasista.Johon kuolee yhtäpaljon kuin tupakkaan ihmisiä.Liikenteiden päästöt,teollisuus,ympäristömyrkyt ym.

Kirsti Rautiainen

Tiina kirjoittaa tärkeästä asiasta joka koskettaa jo liian monia ihmisiä..myös itseäni..yleisten tilojen liikennevälineiden harrastus paikkojen ja monien muiden tuoksuttomuus olisi myös minun mahdollista käyttää niitä..esteettömyys liikuntarajoitteisille huomioidaan nykyisin hyvin mutta tämä rajoite ei..olisi hyvä miettiä kemikaalien käyttämistä siitä näkökulmasta entä jos itse sairastuisin tai läheiseni kuinka haluaisin toimia..puhdas tuoksuu puhtaalle..

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Eli tänään tosiaan oli taas pakko käydä Hesassa. Itse tapahtuma meni suht ok mutta matkat ja odotustila. Siinäpä sitä sit taas. I-Junalla Myyrmäestä Hesaan. Ihan kuin olis hajuvesi+kemikaali-tehtaassa istunut. Ääni mennyt kun pääsin perille ja kieli avohaavoilla.

Toki Cityterveydessä vuoroaan odottavilla naisilla kaikki mahdolliset hajusteet käytettynä. Köhinää ja kähinää ja oma osuus tehty.

Eiku kotiin. Otanpa Bussin 411, ja sama tilanne kuin junassa. Mitä? Kuka kaatoi tänne hajuvesipullon / pyykinpesuaineensa?! :( Hyppäänkö pois kesken matkan Hämeenlinnan tiellä ja odotan seuraavaa haisevaa kyytiä vai kärsinkö vaan kotiin asti. Kärsin.

Nyt sit silmät kuin tomaatit, nokka vuotaa, kieli haavoilla, ääni kähisee ja pää sumussa. Odotan että kokovartalo urtikaria iskee, niinkuin yleensä hajustealtistuksen jälkeen.

Tuoksut/hajusteet kulkuneuvoissa ja tiloissa ovat hajusteille herkistyneille iso este, samoin kuin portaat pyörätuolia käyttäville.

Tuija Merinen

Puhut asiaa. Olen monet kerran joutunut poistumaan bussista pois sen vuoksi että joku henkilö haluaa peittää ominaistuoksunsa kylpemällä hajuvedessä. On kyllä niin suorastaan tyrmääviä tuoksuja että oikein ihmettelee kuinka voi käyttää noin voimakkaan tuoksuisia aineita. Olen vaikeasta migreenistä kärsivä henkilö ja matkat julkisissa välineissä ovat välillä kärsimystä. Omaa autoa en omista enkä tule hankkimaan.

Toimituksen poiminnat