TiinaArlin Heikomman puolella

Aktiivileikkuri iskee moniin epäinhimillisesti

 

Mediasta on saanut lukea ja kuulla, että Kelan ennakkotietojen mukaan Kelan työttömyysturvan saajista vain vajaa puolet on alkuvuoden aikana täyttänyt aktiivisuusehdon.  Työttömyystuki on siis leikkautumassa yli puolelta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavalta.

Ansiosidonnaisen päivärahan saajien määrästä, jotka joutuvat leikkurin kouriin ei ole vielä arvioita.

Täytti aktiivisuusehdon?! Osoitti aktiivisuutta?! Vaikka jokainen työtön olisi hakenut useita kurssi- tai työpaikkoja niin kaikille niitä paikkoja ei ollut tarjolla.

Eli kuka ei ole ollut aktiivinen?! Aktiivisia eivät olleet työnantajat ja kurssien järjestäjät koska eivät mahduttaneet kaikkia työttömiä vaadittaviin aktiivisuusehdon täyttäviin paikkoihin.

Työtöntä rangaistaan tukien leikkauksella asiassa johon hän ei ole voinut vaikuttaa. Aktiivimalli on vain päivärahaleikkuri, se ei luo uusia palkkatyöpaikkoja.

Aktiivimalli aiheuttaa inhimillistä hätää ja kärsimystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Olisi kiinnostavaa tietää monenko leikkuriin joutuneen kohdalla tilanteen korjaa toimeentulotuki.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei ainakaan omalla kohdallani. Täksi kuuksi saan toimaria ihan saman kuin ennenkin, vaikka tulot putoavat jonkin verran.

Juhani Vehmaskangas

Tuollaisessa tilanteessa asiaan voi olla mahdollista vaikuttaa esim. tekemällä uusi hakemus. Sinulla lienee käytössäsi 21,5 päivän kerroin.

Toimeentulotukea nimittäin pitää maksaa vaikka määrä olisi kuinka pieni. Jos sinulle on huhtikuun tulona otettu huomioon tuo 32,40 euroa päivä, ja saatkin yhdeltä päivältä huhtikuun maksatuksessa vain n. 32.29 euroa niin hakemuksesta sinun pitäisi saada huhtikuulle 11 senttiä lisää tukea (en tässä nyt ottanut veroa huomioon) veroprentista riippuen saisit tuolta yhdeltä päivältä about 8 senttiä.

Asiaan toki vaikuttaa maksupäivätkin. Sillä jos alennetun tuen maksu tapahtuu vasta toukokuussa niin ei se silloin vaikuta huhtikuun tuloihisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työttömyystukia maksetaan maassa n. 5.000.000.000 euroa vuosittain.

Mitä SDP on valmis tekemään, jotta tuo summa pienentyisi ?

Pienenä vinkkinä voisin SDP:n vakio keinojen verojen kiristyksen ja velan kasvattamisen sijaan mainita taikasanat " yksityisrahoitteiset työpaikat".

Tuo epäinhimillisyys, mikäli ei nyt viitsi töitä tai koulutusta hakea on n. 30 euroa /kk, joka on neljän tupakka-askin tai mäyräkoiran hinta.

Sekin tietenkin kovataan lopulta toisin sosiaalitukimomentein esim. toimeentuloturvasta.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Kaikki eivät näytä edelleenkään ymmärtävän, että aktiivimallissa aktiivisuusehdon täyttämiseksi EI riitä se, että hakee töitä tai kurssipaikkaa. Se paikka pitää SAADA. Ja siihen kuka kenetkin mihinkin paikkaan valitsee ei ole työttömän itsensä käsissä enää sen jälkeen kun hän on hakemuksensa lähettänyt.

Leikkaus n30,-/kk on iso määrä otettavaksi n 500,-/kk nettotuloista, sillä rahalla ostettais ruokaa. Kumma katsantokanta ja yleistys on myös monilla, että työttömät kittaa kaljaa ja polttaa röökiä.

Kaikki työttömät eivät ole edes toimeentulotuen piirissä vaikka tuo pieni päiväraha leikkaantuisi, sillä jokainen työtön ja tilanne on yksilöllinen.

Työllistymistä voisi helpottaa lisäämällä palkkatukea ja keventämällä vuorotteluvapaaehtoja.

Yhden hengen yritys, joka työllistäisi työttömän töihin voisi saada helpotuksia pakollisiin maksuihin.

Muhkeita osinkoja jakavilta suuryrityksiltä yritystukia voisi karsia ja niihinkin saataviin tukiin voisi kytkeä jonkin "aktiivimallin", jossa tukia leikataan jos potkuja jaetaan tai yritys ei palkkaa työttömiä töihin.

Yritystukia jaettiin v.2016 yli 4 miljardia! Näissä olisi paljon leikattavaa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/04/mot-tutki...

https://yle.fi/uutiset/3-10095106

Työtön tarvitsee palkkatyön, jolla tulee toimeen joutumatta juoksemaan enää tukiluukuille. Palkattoman työn teettämisen on loputtava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset