TiinaArlin Heikomman puolella

Lisääntykää ja täyttäkää maa tai …

 

Tiedotusvälineet kertoivat eilenkin, että jos suomalaiset eivät lisäänny niin eläkkeenmaksajia ei ole tulevaisuudessa tarpeeksi ja eläkkeitä joudutaan leikkaamaan ja maahanmuuttoa pitää lisätä huomattavasti.

https://yle.fi/uutiset/3-10601253

Jostain syystä en huomannut jutussa ratkaisuksi sellaisia keinoja kuin palkan maksaminen kaikille työntekijöille eli palkattoman työn teettämisen kieltäminen, vakituisten työsuhteiden lisääminen, oppivelvollisuusiän nostaminen tai kymmenien tuhansien työkyvyttömyyseläkkeellä olevien nuorten kuntouttaminen työkykyisiksi.

 

Ymmärrän hyvin, että halutaan maahan tulijoita, joilla on jo työpaikka valmiina aloille joissa erityisosaajista on pulaa. En ymmärrä että maahanmuutto noin yleisesti ratkaisee eläkeongelmaa. Työtön, kielitaidoton maahanmuuttaja ei kyllä eläkekassoja kartuta.

 

Uskon, että suomalaiset nuoret kyllä tekisivät lapsia jos työelämä olisi vakaata ja turvattua. Pätkä-, silppu-, osa-aika- ja palkatontyö ei kyllä ketään kannusta perheen perustamiseen.  Epävarmuuden ja tukien varaan harva haluaa perhettään perustaa.

 

Sille, että moni nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle suoraan peruskoulusta, olisi syytä myös tehdä jotain. Panostaminen kouluterveydenhuoltoon kannattaisi ja maksaisi itsensä ajan mittaan takaisin. Tuossa nuorten joukossa on paljon tulevaisuuden työntekijöitä, kuntoutetaan heidät. Peruskoulun varaan kukaan ei saa jäädä vaan maksuton toisen asteen koulutus kaikille pakolliseksi.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005372427.html

 

Jos kaikesta tehdystä työstä maksettais palkkaa myös eläkerahastot karttuisivat.  Palkaton työ ei kerrytä eläkettä ja on muutenkin epäinhimillistä.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

 

Pienistä eläkkeistä ei todellakaan ole varaa leikata senttiäkään. Leipäjonot kertovat karun totuuden siitä, mitä on elää pienellä eläkkeellä. Ökyeläkkeisiin voisi kyllä puuttua ja eläkekatto olisi paikallaan.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3338227-suomen-suurin-elake-on-70-000-euroa-kuukaudessa

 

Inhimillisyyttä ja järkeä päätöksentekoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Samaa olen itsekin ihmetellyt. Jos talouselämälle kelpaa n. 500 000 suomalaisen työpanos ilman palkanmaksuvelvoitetta, katsoisin heidän työkykynsä kelvolliseksi osoitetuksi. Luulisi siten tästä joukosta löytyvän tekijöitä paikkaamaan eläkkeelle lähtijöitä ihan palkallisiin töihin?

Vaan ei, maahanmuuttoa on lisättävä. En enää löydä viittausta tutkimukseen, jonka mukaan 70% maahanmuuttajista tulisi olemaan sosiaaliturvan piirissä, olivatpa he palkkatyössä tai eivät. Mielestäni aika hurja lukema ja tuolla ei kesväyysvajetta paikata, vaan kasvatetaan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Mutta kun kaiken pitää kartuttaa voittoja ja lisätä aineellista rikkautta siellä, missä sitä on jo ennestään.

Ihminen on unohdettu.

Läheinen sairastui vakavasti. Kun hänen hoitamistaan suunniteltiin, ensimmäinen kysymys oli: Onko hänellä rahaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset