TiinaArlin Heikomman puolella

Äänestätkö jatkoon aktiivimallin kannattajia?

 

Suuren allekirjoittaja määrän saanut kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on edennyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi 6.2.2019.

Aktiivimalli on osoittautunut selkeästi pelkäksi epäinhimilliseksi työttömyysturvaleikkuriksi niin kuin alun perin uumoiltiinkin työttömien keskuudessa.

Heinä-syyskuussa jo 158 000 työttömältä oli leikattu korvauksia, koska he eivät olleet saaneet aktiivimallin tiukkoja ehtoja täyttävää työ- tai koulutuspaikkaa. Iso joukko ihmisiä joutui siis rangaistuksen kouriin, koska kukaan ei ollut huolinut heitä töihin tai koulutukseen. Erityisesti leikkuri on iskenyt iäkkäämpiin työttömiin.

Työtönhän ei voi muuta tehdä kuin hakea, hakea ja taas uudelleen hakea paikkaa joka aktiivimallin ehdot täyttää.  Siihen, kenet työnantaja tai koulutuksen tarjoaja paikkaan valitsee, ei työtön pääse vaikuttaman mutta valitsematta jäänyt työtön joutuu silti tukileikkurin kurimukseen. 

 

Ehtiikö aktiivimalli kansalaisaloite eduskunnan suureen saliin vai viekö sote- ja vaalikiireet voiton satojen tuhansien ihmisten elämää koskevasta asiasta?

 

Aktiivimalli on kumottava. Pääsisinpä eduskuntaan niin tekisin kaikkeni sen eteen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tarkoitat ilman muuta ensikädessä demareita ja vasemmistoliittoa? Puolueita joiden "käsissä" on ay-liikkeen päätös kiky-sopimuksessa. Hallituksen hyväksyminen kiky-sopimuksesta on osittain keskustan, kokoomuksen ja ps/sinisten harteilla. Tuosta hallituspuolueiden päätöksestä voikin sitten keskustella oikeudenmukaisuuden/tasa-arvon kannalta. Pitää kuitenkin samalla huomioida veronalennuspaketti.

Tässä kaiken vakuudeksi demarijohtaja Antti Rinteen kommentti kikyn hyväksymisestä; "Haluan todeta selkeästi, että Sdp tukee tätä kilpailukykyratkaisua, se on selvä asia. Sen vaihtoehtona olisivat olleet pakkolait täällä eduskunnassa hallituksen toimesta, ja hallituksen ne pois vedettyä luotiin edellytys sille, että työmarkkinaratkaisu saatiin tehtyä. Kyllä täytyy sanoa, että työmarkkinajärjestöt pelastivat tälläkin kertaa hallituksen monesta pulasta, Antti Rinne sanoi."
https://www.verkkouutiset.fi/antti-rinne-haluan-se...

Aktiivimalli on seurausta huonosta kiky-sopimuksesta vaikutuksineen. Aktiivimallin tarkoitusperä on oikea eli kannustaminen työnvastaanottamiseen, mutta mallin laadusta olenkin itse jyrkästi eri mieltä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Sirpalle

Voin kertoa vuosien kokemuksella, että aikuinen ihminen, joita yleensä työssäkäyjät ovat, eivät tarvitse ylimäääräisiä pakkokannusteita, mitä tämäkin laki on, samalla se myös törkeästi leikkaa ennestään pientä työttömien sosiaaliturvaa ottamalla tuesta jopa useita kymppejä pois tarkastelujaksolla! Vain toimeentulotuella olevat voivat kompensoida menetyksensä saamalla tt-tukea!

Itse olen aina osannut kannustaa itseäni työntekoon, ilman valtionkin holhousta, sen kertoo jo työhistoriani, niin tuhansien muidenkin työttömien. Selkeä leikkuri tämä on, jonka uhriksi itsekin joudun kohta!

Milloinhan tässä maassa loppuu aikuisten ihmisten aliarvostaminen, varttuneella ei ole mitään saumaa välttyä leukkurilta, koska TEMmissä ei ole tällä hetkellä edes kursseja tuon leikkurin välttämiseksi. Ei jatkoon tällaista politiikkaa!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Maarit, olen samaa mieltä kanssasi. On vain niin, että sinun ja minun sekä monen muun ohella on yksilöitä joita pitää tukea työn hakemisessa ja vastaanottamisessa. Aktiivimalliin rustatut toimet rankaisevat siitä huolimatta, että on aktiivinen löytämättä sitä työtä johon työnantaja hakijan hyväksyy. Tämänhän ei pidä olla rankaisuperusteena.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tiina, yli 140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite hylätään muotovirheen vuoksi, jos tämä toisen asteen koulutusta koskeva aloitekin hylättiin muotovirheen vuoksi.

Näin tulisi nyt toimia tasapuolisuuden vuoksi.

Itse katson, että molemmat aloitteet tulisi käsitellä, koska eihän raakileena hyväksyttyjä aloitteita pitäisi edes päästää järjestelmästä läpi. Aloitteiden esitarkastus ei ole ajan tasalla.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ihan vaan sen sanon että yhden asian pohjalta, olin puolesta tai vastaan, en äänestä vaan pyrin ynnäämään miinuksia ja plussia viisaudessani ja sitten päätän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset