TiinaArlin Heikomman puolella

Aktiivimalli tuhoaa ihmiselämiä

 

Surullista katseltavaa ja kuunneltavaa oli eilinen eduskunnan täysistunto. En tiedä onko suru edes oikea sana sillä viha nousi kyllä pintaan kuunnellessa ihmisiä, jotka eivät tunnu tietävän tuon taivaallista siitä mitä on työttömän elämä.

 

Aktiivimalli kumoamisen ollessa käsittelyssä ei salissa istunut kuin kourallinen kansanedustajia.

Jokunen edustaja yritti puhua järkeä ja saada muita tajuamaan, että aktiivimalli on epäinhimillinen ja epätasa-arvoinen leikkuri, jolla ei ole mitään tekemistä työllistymisen kanssa.
 

Kok. edustaja Vartiaisen naama punaisena ja kiihkosta täristen esittämät puheenvuorot olivat lähinnä kuvottaa katseltavaa ja kuunneltavaa:  
”Täällä on kyselty hallituksen ihmiskuvasta. No, aktiivimalli perustuu siihen, mitä ihmisen normaalista käyttäytymisestä tutkimuksen ja elämänkokemuksen valossa tiedetään. Työttömät ovat tietysti samanlaisia kuin muutkin ihmiset, ja kaikki järkevät ihmiset tietävät, että työttömyyteen vaikuttaa sekä kokonaistaloudellinen tilanne että työttömän oma käytös, tietenkin.”
”Elämänhallinnan parantaminen on tärkeää, mutta jos mikä tahansa vapaaehtoistoiminta täyttää aktiivisuusehdon, silloinhan sen vaikutus työllistymistodennäköisyyteen nollautuu, koska on aivan liian helppoa täyttää aktiivisuusehto.”

Kuinka kaukana todellisesta maailmasta Vartiaisen maailma on?!
Vai on työttömyys työttömän käytöksen syytä ja aktiiviehdon voi täyttää liian helposti?!

Kuinka monelta muulta on jäänyt huomaamatta että palkkatyöpaikkoja on tarjolla paljon vähemmän kuin työttömiä on kortistossa?

Kuinka monelta muulta on jäänyt huomaamatta, että nykyään työstä ei haluta maksaa palkkaa vaan tekijä halutaan ilmaiseksi ja elämisen pitäisi tapahtua sosiaalitukien varassa?

Kuinka moni tajuaa miten nöyryyttävää ja raskasta on aikuisena ihmisenä kerjätä apua Kelasta ja sossusta?
Kuinka moni tietää miten raskas tuo paperirumba tukien hakemisessa on?

Kuinka moni työssäkäyvä yhtäkkiä työttömäksi jäätyään katsoo tarvitsevansa kurssia siitä miten sanotaan päivää?

Kuinka moni tietää miltä aikuisesta ihmisestä tuntuu olla ”uravalmennus” kurssilla ja miettiä siellä itselleen ohjaajan käskystä intiaaninimeä?!

 

Jos seuraavissa vaaleissa ei eduskuntaan saada meitä työttömyyden kokemusasiantuntijoita korjaamaan tämän eduskunnan tekemiä tuhoja, niin pahoin pelkään, että Ranskan keltaliivit alkavat näyttää lastentarhalaisilta siihen porukkaan verrattuna mikä Suomessa alkaa osoittaan mieltään.

 

t.Tähtiliikkeen pitkäaikaistyötön kansanedustajaehdokas

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

No mitä todennäköisemmin vartiaista ei tarvitse kevään jälkeen enää ainakaan eduskunnassa katsella, ihmettelen niitä ihmisiä ja heidän ajatusmaailmaansa jotka tuollaista sössöä kanattavat

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Täyttä asiaa Tiina. Todella noloa oli katsella niiden edustajien poissaoloa, jotka tätä lakia työttömille olivat ihan väen väkisin vääntämässä. Samat edustajat eivät kuitenkaan taanneet työttömille niitä palveluja, joita tämä ns. aktivointilaki olisi heti alkuunsa tarvinnut. Tälläkään hetkellä ei ole kursseja tarpeeksi, mutta leikkuri silti sivaltaa pienestä tuesta muutaman ruokakassillisen verran rahaa, joka olisi hyvin tärkeää jokapäiväisen selviytymisen kannalta muutenkin raskaassa elämäntilanteessa. Puhumattakaan, että leikkurirahalla mm. voisi maksaa esimerkiksi nettiyhteyden, joka on oltava, että ylipäätään työtä voi hakea ja hakemuksia lähettää.

Mitä tulee kok.edustaja Vartiaisen käytökseen, on se erittäin epäkunnioittavaa ja työttömiä halveksuvaa. Eilisestä suu vaahdossa paasaamisestaan soisin hänelle langetettavan 90 päivän karenssin ja ja vuodeksi metsätöihin aktivointia, niin herra näkisi, mitä kansalaisilleen aiheuttaa. Puheensa eivät ole todellisia, vaan hämärän rajamailta ne on haettu. Käsityksensä kansalaisista, jotka ovat monet tehneet monikymmenvuotisen työuran tässä maassa on halventava. Kukaan pitkään työelämässä ollut ja työttömäksi jäänyt ei suunnittele moisia "oloneuvoksen" päiviä, joita hän uskoo työttömien tekevän, ei edes haaveilla! Simon Elokin jankutti vanhoja asioita, mitään uutta annettavaa tälläkään miehellä ei ollut penkiltään.

Yhtä kaikki, ilmeisesti hallituspuolueiden edustajat joko häpesivät lakia, jonka ovat puuhanneet pikaistuksissaan tai sitten se joukko ei ilmeisesti kunnioita 150 000 joukon äänestysvalmiutta. Voin kertoa, että huhtikuussa varmasti näkevät tämän kannatusluvuissaan. Monia on Brysseli tuntuukin viehättävän erikoisen paljon. Sinnehän ne edellisetkin ovat paenneet, jotka ovat olleet päättämässä laeista, mitkä aiheuttaneet ongelmia kansalaisten jokapäiväiseen elämään ja talouteen. Surullista, mutta myös loukkaavaa käytöstä edustajiltamme.

Tässäkö oli läpivalaisu päättäjiemme kyvystä empatiaan?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vartiainen on oikeassa siinä, että "työttömyyteen vaikuttaa sekä kokonaistaloudellinen tilanne että työttömän oma käytös, tietenkin". Siinä hän on ainakin osin myös väärässä, että olisi "aivan liian helppoa täyttää aktiivisuusehto" ainakin jos osallistuu mieluummin saatavilla oleviin työtilaisuuksiin kuin tarpeettomaan kurssitukseen.

Kuulemma ay-liikkeen taistelevan siiven saneluun perustuu se, että työttömyysturvaa on leikattu lain mukaan, kun työtön työnhakija on löytänyt osa-aikaista työtä yli sadaksikin tunniksi 65 päivän tarkastelujakson aikana, mutta ei leikata jos hän on vain istunut saman 3 kk:n aikana yhdellä viiden päivän työnhakukurssilla. Tämä ristiriita saattaa olla ay-liikkeen taistelevan siiven etu, muttei todellakaan palvele yksittäisiä työhaluisia työttömiä tai työllisyyden kehitystä.

Esimerkki: Yli 55-vuotias työtön työnhakija huomattuaan, ettei yli vuoden yrittämisen jälkeen päässyt oman alansa vakinaiseen kokopäiväiseen kuukausipalkkaiseen työsuhteeseen tähtäävien hakemusten avulla työhaastatteluunkaan, hakeutui osa-aikatyöhön toisen ammattialan palvelukseen. Ansiopäiväraha laskettiin nyt soviteltuna eli hän sai 300 euron palkanosan/kk itselleen ja yli menevästä osasta puolet vähennettiin hänen päivärahastaan. Hänen todettiin ensimmäisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen täyttäneen aktiivisuuskriteerit osa-aikatyössä ollessaan. Toisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen hän yllättäen menetti aktiivisuusstatuksensa ja työttömyyspäiväraha aleni 4,65 %. Erikseen kysyttynä työttömyyskassa kertoi, että sen laskelmien mukaan tarkastelujakson aikana tehtyjen yli sadan provisiopalkkaisen työtunnin keskimääräinen tuntiansio jäi alle 7,04 euron/h eli alle minipalkkatason. Työttömyyskassa katsoi yli 55-vuotiaan ilmeisesti olleen omaehtoisessa 'vapaaehtoistoiminnassa' eli ei-aktiivinen.

Toisaalta alle 40-vuotias työtön työnhakija puolestaan osallistui kolmen kuukauden (65 pv) aikana viisi päivää kestävään työnhakuvalmennukseen, jonka aikana hän 'opetteli hakemaan työtä' ja nautti korotettua työttömyysetuutta sekä kulukorvausta 9 euroa päivässä. Hän säilytti aktiivisuusstatuksensa ja täyden päivärahansa, vaikkakaan kuulemma 'parantuneet' työnhakutaidot eivät näyttäisi toistaiseksi tuottavankaan yhtään parempaa tulosta.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tämä systeemi on suoraan sanottuna kuin avokeskitysleiri. Ihmisiä siihen vangittuna on tällä hetkellä lähes puoli miljoonaa.

Toimituksen poiminnat